Toms, duurzaam schoenen merk

Lizet Wesselman - 02/03/2023

Toms, duurzaam schoenen merk

Lizet Wesselman - 02/03/2023

Toms is misschien wel een van mijn favoriete duurzame merken, ook al heb ik momenteel (helaas) geen producten van hen in de kast liggen. Tijd dus voor een deep dive in dit merk dat al vanaf het begin bezig is met duurzame en ethische projecten.

Wat maakt Toms?

Toms is een schoenenmerk, hoewel ze door de jaren heen ook een heleboel accessoires hebben toegevoegd. Zo kun je je outfit compleet maken met bijvoorbeeld passende sokken of mutsen. De items veranderen vaak en ze hebben van tijd tot tijd limited editions. Maar de belangrijkste focus is schoenen. Elk type schoen dat je kunt bedenken, hebben ze. Voor kinderen, mannen en vrouwen.

Welke duurzame aspecten hanteert Toms?

Toms gebruikt duurzame en milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen, gerecycled polyester en veganistisch leer om hun producten te maken. Door een bepaalde hoeveelheid van deze materialen te gebruiken, kunnen ze het “Earthwise”-certificaat krijgen. Voor de komende jaren zijn ze van plan om nog meer te investeren in deze productlijn, door steeds meer duurzame producten te maken en te investeren in duurzaam katoen.

De producten worden ook geleverd in gerecycleerde en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen om afval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. De verpakking bestaat voor minstens 80% uit gerecycled materiaal en andere gebruikte materialen zijn afkomstig uit ecologische bossen.

Ze werken momenteel ook aan plannen om tegen 2025 hun voetafdruk verder te verkleinen.

Welke ethische aspecten hanteert Toms? 

De ethische aspecten van Toms zijn waarschijnlijk de belangrijkste, alhoewel ze in verbinding staan met de milieudoelen. Toms heeft een One for One-programma waarbij ze voor elk gekocht product een paar schoenen doneren aan iemand in nood. Dit programma steunt de zwakkeren in de samenleving en bevordert duurzaamheid door verspilling tegen te gaan.

Daarnaast steunt Toms projecten voor gemeenschapsontwikkeling via hun Giving Fund, dat investeert in organisaties en initiatieven die positieve veranderingen teweegbrengen op het gebied van onderwijs, gezondheid en welzijn. En ze organiseren reizen naar de gemeenschappen waar ze schoenen doneren. Deze reizen bieden Toms werknemers en klanten de kans om de impact van hun aankopen te zien en bij te dragen aan positieve verandering.

Vanaf het begin van het bedrijf zijn deze “giving back” projecten een belangrijk speerpunt geweest voor Toms. Het duurzame aspect van het bedrijf zorgt ervoor dat mensen in nood ook in een veiligere omgeving kunnen leven. Dus hun duurzame inspanningen worden ook uitgevoerd om de zwakkeren in de samenleving te ondersteunen.

Zijn de producten veganistisch?

Niet alle schoenen zijn veganistisch, sommige bevatten leer of suède. Ze werken alleen samen met bedrijven die gecertificeerd zijn door de leather working group, die serieuze stappen zet op het gebied van duurzaamheid. De website vermeldt echter niets over dierenmishandeling en de milieueffecten van het houden van de dieren.

Op de website van Toms vind je onderaan de hele lijst van veganistische artikelen.

Algemeen oordeel over Toms

Dankzij hun inspanningen zijn ze B Corp gecertificeerd, wat betekent dat ze zich behoorlijk inspannen voor duurzaamheid. Dit is een van de belangrijkste duurzame certificaten voor bedrijven wereldwijd geworden. Elk bedrijf heeft een bepaalde score en als die de 80 passeert, krijg je het B Corp certificaat. Toms zit momenteel op 121,5 en werkt eraan om dat nog verder te verhogen. De maximale score is 250, dus er is nog vooruitgang te boeken. Maar de meeste bedrijven komen nauwelijks over de 50 heen.

Ze zijn ook heel transparant over hun inspanningen en vooruitgang, je kunt alles wat ze doen lezen op hun eigen website, inclusief jaarverslagen. Dit toont zeker aan dat ze er echt om geven, want ze doen moeite om die cijfers actueel te houden en met het publiek te delen.

Voor mij was Toms een van de eerste bedrijven waarvan ik hoorde dat ze zich inspanden voor de gemeenschap en het milieu, dus ik ben al jaren fan. Hoewel ik momenteel geen van hun producten bezit, is het altijd een merk geweest waarvan ik weet dat ik erop kan vertrouwen dat het het juiste doet voor de planeet en de mensen. Een bedrijf dat een heel programma heeft ontwikkeld rond het teruggeven aan mensen in nood, is tegenwoordig zeldzaam en zeker een bedrijf dat moet worden gesteund en gewaardeerd.

In welke landen levert Toms?

Toms verzendt wereldwijd naar vele landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Japan en vele andere. De specifieke landen waarnaar Toms verzendt, kunnen echter variëren afhankelijk van het product en het seizoen. Ze hebben land specifieke websites, dus controleer hun website om te zien of een land beschikbaar is.