8 Tips; hoe kun je duurzaam leven?
Published 30/04/20228 Tips; hoe kun je duurzaam leven?
Published 30/04/2022Duurzaam leven is een vrij breed begrip. Om te begrijpen hoe je duurzamer kunt leven, is het belangrijk om te begrijpen wat duurzaamheid precies is. Dat lees je hier. Wil je volledig duurzaam leven? Dan moet je dus volledig CO2-neutraal leven. Dat komt neer op een veganistische, verpakkingsvrije levensstijl met alleen maar groene keuzes. Je gebruikt geen gasfornuis en ruilt de auto in voor een fiets. Je wekt je eigen energie op en filtert je eigen water, waarmee je je eigen moestuin besproeit. Dit is voor de meeste mensen een flinke opgave en daardoor wordt er vaak gekozen om maar niks te doen. Want dat ideaalbeeld is onhaalbaar. Maar echt waar, elk klein beetje helpt. En als jij ervoor kiest om je afval te scheiden ben je al ontzettend goed bezig. Hier zijn 5 simpele manieren om duurzamer te leven.
1. Verminder je plasticgebruik
Je hoeft niet volledig plasticvrij te leven, dat is namelijk nog best een opgave. Maar er zijn hele simpele stappen om minder plastic te gebruiken. Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt vervangen, waardoor je veel minder plastic gebruikt:
- Tote bags als boodschappentas. Klein opvouwbaar en gaan lang mee. Zoals dit leuke tasje met inkleurbare wereldkaart!
- Groente en fruit zakjes om losse producten in te doen, dan laat je ook meteen de verpakte producten liggen.
- Doe je boodschappen op de markt en neem voorraadpotten of bakjes mee om de producten in te doen. Ideaal voor nootjes, kruiden of losse groenten zoals sperziebonen. Wist je dat de binnenkant van de papieren zakjes van de notenboer bedekt zijn met een laagje plastic, om vocht buiten te houden?
- Neem je eigen koffiebeker mee als je een to go koffie gaat halen. Wist je dat de binnenkant van een papieren bekertje bedekt is met een laagje plastic?
- Ga voor een herbruikbare waterfles in plaats van wegwerpflesjes.
- Koop je crèmes in verpakkingen van gerecycled plastic of het liefst nog glas of verpakkingsvrij.
- Stop restjes of je boterham in een afsluitbare trommel in plaats van plastic vershoudfolie.
- Let op microplastics. Het zal je verbazen in hoeveel producten dit voorkomt. Lees hier meer over hoe je microplastics kunt herkennen.
2. Kies voor herbruikbaar
Zowel het maken als afbreken van producten kost veel energie. Hoe meer energie iets kost, hoe meer uitstoot er meestal vrijkomt. Hoe meer wij met zijn allen kopen en na 1x weggooien, hoe meer er dus gemaakt wordt en op de afvalberg terecht komt. Voorbeelden van producten die je kunt vervangen met herbruikbare alternatieven:
- Vaatdoekje in plaats van keukenrol
- Opberg bakjes of bees wax afdekdoeken in plaats van aluminiumfolie
- Een thee-ei met gedoseerde losse thee in plaats van wegwerp zakjes
- Herbruikbare wattenschijfjes die je kunt wassen, in plaats van wegwerp wattenschijfjes.
- Herbruikbare wattenstaafjes in plaats van wegwerp wattenstaafjes
- Siliconen reis-mini’s in plaats van losse reis-mini’s die je voor elke reis opnieuw koopt
- Herbruikbaar inpakpapier in plaats van single use papier
- Groeipapier als kaartje of boodschappenbriefjes. Dit papier bevat kleine zaadjes die je in de tuin of in een bak op het balkon kunt planten.
- Herbruikbaar bakpapier van teflon, in plaats van wegwerp papier
- Stoffen zakdoeken in plaats van tissues
- Herbruikbare of biologisch afbreekbare koffiecups in plaats van plastic cups. Of ga voor een koffiezetapparaat waar je geen cups of pads gebruikt, zoals een french press, perculator of espressoapparaat.
3. Kies voor tweedehands producten
Behalve producten die we maar 1x gebruiken, is er ook een hoop dat we weggooien wanneer we het zat zijn. Denk aan dat jurkje dat je vorige zomer nog heel leuk vond, maar nu uit de mode is of dat bijzettafeltje die je 3 maanden later toch niet meer zo leuk vindt. Hoe meer we gebruiken, hoe meer er gemaakt wordt. Probeer je kleding volgende keer eens te vinden in een tweedehands of vintage shop in plaats van een fast fashion keten. En struin kringloopwinkels af op zoek naar je nieuwe favoriete meubelen in plaats van goedkope spullen te kopen bij de Ikea of Action.
4. Gebruik minder water
Bij het reinigen van water komt heel veel CO2 vrij en er worden vaak schadelijke chemicaliën gebruikt om giftige stoffen uit het water te halen. Hoe meer water wij met z’n allen gebruiken, hoe meer er gereinigd moet worden. Als we met z’n allen bewuster met ons watergebruik omgaan, dringen we de hoeveelheid waterfiltering terug. Dit kun je doen door gewoon iets korter te douchen, de kraan niet open te laten tijdens het tandenpoetsen en de afwas doen in een teiltje in plaats van onder een stromende kraan. Ook de wasmachine is een boosdoener. Wees je bewust van de lengte van je wasprogramma’s, de hoeveelheid water die wordt gebruikt en voorkom halflege wastrommels op een vol wasprogramma.
Maar je kunt ook voor waterbesparende alternatieven kiezen, als je daar het budget voor hebt. Zoals een WC die een knop heeft voor een kleine spoeling, een waterbesparende vaatwasser of wasmachine of zelfs een eigen filtersysteem of het gebruik van regenwater voor je WC in plaats van gefilterd water. Wist je dat je het water uit de wc-pot in principe gewoon kunt drinken? Dat is eigenlijk zonde van de invloed op het milieu.
5. Trek een trui aan
We hebben het graag comfortabel warm en dat is natuurlijk logisch. Maar in plaats van direct de verwarming hoog te draaien, terwijl je nog lekker in een T-shirt voor de tv zit, kun je ook een trui aantrekken en met een lekker dekentje op de bank kruipen. Ook kaarsjes zorgen voor verbazingwekkend veel warmte en maken het extra gezellig. Zo verminder je je energieverbruik en dus CO2-uitstoot en bovendien houd je er meer geld aan over.
6. Eet minder dierlijke producten
Dieren zorgen, helaas, voor heel veel CO2-uitstoot. Een koe het meeste, een kip het minste. Als we allemaal iets minder vlees zouden eten en minder koeienmelk zouden drinken, zijn er minder dieren nodig om aan die behoefte te voldoen. Bovendien kost de productie van rundvlees meer dan welk ander voedingsmiddel dan ook. Ook varkensvlees en kippenvlees staan in de top 10.
7. Voedselverspilling en duurzaamheid
Ook voor de productie van voedingsmiddelen is energie en water nodig. Gemiddeld gooien wij Nederlanders zo’n 34,3 kilo voedsel weg per jaar. Dat is 1/3 van al het eten dat we kopen! Probeer dit te voorkomen door je restjes in te vriezen en kliekjes dagen in te voeren. Zo hoef je niet 3 dagen hetzelfde te eten, maar hoef je het ook niet weg te gooien. Kijk ook eens in de supermarkt of er producten liggen die tegen de houdbaarheidsdatum zitten en neem die mee voor het avondeten. Vaak zijn ze ook nog eens afgeprijsd en veel producten kun je in de vriezer gemakkelijk nog een maand bewaren.
Nog een idee is om maaltijden en producten op te halen bij lokale deelnemers van “Too good to go” dit is een app die zich inzet tegen voedselverspilling. De bakker om de hoek, het hotel in de stad of de lokale Hema, pizzeria of Albert Heijn kunnen meedoen en hun producten tegen een flinke korting aanbieden op de app. Bestel je pakketje en haal het op de aangegeven tijd op. Het is altijd een verrassing wat er in je pakket zit. En het is beschikbaar in veel verschillende landen in Europa, verschillende steden in de VS en Canada. Je kunt dit dus ook tijdens je reizen doen! Ik doe dit veel en heb er super goede ervaringen mee.
8. Duurzamer reizen
De fiets is beter dan de auto, de bus is beter dan de auto, de trein is beter dan alles en het vliegtuig is het slechtste. Waarmee reis jij het meeste? Ben je het type dat voor 2km in de auto stapt of fiets je gemakkelijk een half uur naar werk? En neem je volgende keer het vliegtuig naar Berlijn of Parijs, of ga je met de trein? Wees je bewust van de uitstoot per vervoersmiddel en maakt een goede afweging. Vaak is het excuus dat een vlucht sneller is. Maar als je de tijd die je besteed op het vliegveld en de tijd om er te komen daarbij optelt, is dat dan wel zo? En is die tijd dan echt zo waardevol, dat je daarvoor voor de meest vervuilende optie kiest? Bovendien zie je in de trein veel meer dan vanuit het vliegtuig, tenzij het volledig helder is.
Wil je toch met het vliegtuig of is het veel te ver voor het OV? Boek dan je vlucht via FlyGreen. Een programma dat automatisch je CO2-uitstoot berekent en een bedrag ter compensatie bij het ticket voegt. Met dit extra bedrag wordt een groot zonnepanelen project in India gesubsidieerd.
En kies dan voor een duurzame accommodatie. Op deze site vind je een hoop suggesties voor websites waar je duurzamere accommodaties kunt boeken.