9 Gratis activiteiten in Lyon

Published 22/04/2023

9 Gratis activiteiten in Lyon

Published 22/04/2023

Lyon is een prachtige stad in Zuid-Frankrijk die bekend staat om zijn gastronomie, architectuur en cultuur. Nu staat Frankrijk niet echt bekend als een goedkoop land, dus kan een tripje naar Lyon al snel prijzig worden. Gelukkig zijn er genoeg gratis activiteiten in Lyon waarmee je de charme van de stad kunt ervaren zonder de bank te breken. In deze blog vind je een aantal van de beste gratis dingen om te doen in Lyon voor een budget reis.

1. Wandeltocht door “Vieux Lyon”

Vieux Lyon is de historische wijk van Lyon en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een wandeling door Vieux Lyon is een geweldige manier om de geschiedenis en architectuur van de stad te leren kennen. De meeste grote steden hebben gratis wandeltochten, waarbij je de gids gewoon een fooi geeft op basis van wat je denkt dat het waard is. Dus technisch gezien niet helemaal gratis, tenzij je de fooi overslaat. Maar jij bepaalt tenminste het budget. Vind de gratis wandeltours door Lyon hier. Toch geen zin in zo’n georganiseerde tour? Dan kun je natuurlijk ook lekker zelf rondwandelen.

2. Bezoek de “Basilique Notre-Dame de Fourvière”

De Basilique Notre-Dame de Fourvière, gelegen op de Fourvière heuvel in Lyon, is een prachtig architectonisch juweeltje dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Het is moeilijk te missen, want je kunt het vanuit elke hoek van de stad zien. Deze grote basiliek, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, laat een prachtige mix zien van Byzantijnse en Gotische bouwstijlen, met marmeren zuilen en licht dat door de glas-in-loodramen naar binnen valt.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Basilique Notre-Dame de Fourvière is het panorama-uitzicht over Lyon. Als je naar het observatiedek klimt, krijg je een uitzicht over de daken van de stad, de rivieren Saône en Rhône en het omliggende landschap. Het is een perfecte plek om de schoonheid van Lyon vanuit een ander perspectief te bekijken.

De toegang tot de basiliek is gratis, zoals de meeste kerken in Europa. Er is een trein die je naar boven brengt als je niet wilt lopen, die wel betaald is.

3. Romeins theater – “Théâtres Romains de Fourvière”

Vlak naast de basiliek ligt het Romeinse theater. Of ten minste, wat ervan over is. Het Romeinse theater in Lyon is een indrukwekkende archeologische vindplaats die dateert uit de 1e eeuw na Christus. In dit oude amfitheater vonden theatervoorstellingen plaats en het bood ruimte voor 10.000 bezoekers.

Vandaag de dag kunnen bezoekers de ruïnes van het Romeinse theater bekijken. Het theater is nog verbazingwekkend volledig en geeft een goed idee van hoe groot dit was. Het is niet alleen een historische bezienswaardigheid, maar dient tijdens de zomermaanden ook als locatie voor culturele evenementen en concerten, waarmee je dus kunt meemaken hoe zo’n evenement geweest kan zijn.

Je kunt gratis over het hele terrein wandelen en als extraatje krijg je een prachtig uitzicht over Lyon.

Voor een kleine € 10 pp kun je een audiotour door Fourvière boeken voor iets meer achtergrondinformatie. 

4. Ontdek “Parc de la Tête d’Or”

Parc de la Tête d’Or is een groot stadspark in Lyon dat perfect is voor een ontspannen dagje uit. Het park is meer dan 117 hectare groot en je vindt er een meer, botanische tuinen en verschillende wandelpaden. Een uniek kenmerk van het park is dat het een volledig gratis dierentuin is. Het is niet de grootste, maar voor dierenliefhebbers is het een leuk bezoek. In de zomer zijn er veel activiteiten zoals gratis concerten, tentoonstellingen en festivals.

5. Bezoek gratis musea

Er zijn een aantal musea in Lyon (deels) gratis te bezoeken:

 • Musée des Beaux-Arts de Lyon
  Europese kunst, waaronder meesterwerken van Monet, Picasso en Van Gogh.
 • Musée d’Art Contemporain de Lyon
  Ervaar hedendaagse kunst via installaties, multimedia en beeldhouwwerken.
 • Musée d’Histoire de Lyon (Gadagne)
  Duik in de geschiedenis van Lyon met archeologische artefacten en historische displays.
 • Musée des Confluences
  Gratis toegang tot tijdelijke tentoonstellingen op de eerste zondag van elke maand, over wetenschap, geschiedenis en antropologie. (Op andere dagen is het € 9)
 • Musée de l’Imprimerie et de la Communication Graphique
  Ontdek de geschiedenis van de drukkunst en grafische communicatie.
 • Musée de l’Automobile Henri Malartre
  Bewonder klassieke auto’s, motorfietsen en oldtimers en laat de techniek van auto’s zien.

6. Wandel langs de “Rhône” en “Saône” rivier-oevers

De Rhône en Saône stromen door Lyon en een wandeling langs de oevers is een geweldige manier om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Vanaf hier kun je de meeste hoogtepunten zien en krijg je een goed idee van de sfeer in de stad. Op zonnige dagen zie je veel inwoners langs de rivier hangen, genietend van een picknick of een drankje. Ik raad een bezoek aan rond zonsondergang of zonsopkomst, voor een beetje extra magie.

7. Bezoek de “Marché de la Croix-Rousse”

De Marché de la Croix-Rousse is een beroemde markt in Lyon die elke dag plaatsvindt behalve op maandag. De markt ligt in de wijk Croix-Rousse en er staan tientallen kraampjes met verse producten, kaas, brood en andere lokale lekkernijen. Ik vind het altijd leuk om dit soort markten te verkennen, omdat het je een kijkje geeft in het dagelijks leven.

8. Doe een street-art wandeling

Lyon heeft een aantal straatkunstwerken waar zelfs de minst artistieke persoon van onder de indruk zou zijn. Ga naar de wijk “Croix-Rousse” om deze verbazingwekkende werken te vinden. Je kunt een hele tour door de wijk maken of de meest indrukwekkende “Mur des Canuts” of “Fresque des Lyonnais” bezoeken. Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen! Als gratis optie kun je de route hier vinden.

Als je wat meer achtergrondinformatie wilt over de kunstwerken kun je voor een kleine €10 een audiotour boeken. Dan doe je nog steeds een zelfstandige tour, maar krijg je via je smartphone meer informatie.

9. Bezoek een gratis concert of festival

In Lyon vinden het hele jaar door talloze concerten en festivals plaats. Veel van deze evenementen zijn gratis toegankelijk en bieden een geweldige kans om de muziek en cultuur van de stad te ervaren. Waarschijnlijk weten ze bij je accommodatie wel wat er te doen is en anders kun je dit vrij gemakkelijk Googlen. 

Goedkope betaalde activiteiten in Lyon

Heb je het gevoel dat deze gratis activiteiten toch niet genoeg zijn voor je citytrip naar Lyon? Dan zijn er uiteraard ook voldoende betaalde activiteiten. Zoals:

Of koop de Lyon city pas, waarmee je gratis met het OV reist en toegang tot meer dan 40 attracties, waaronder stadswandelingen met gids en de rondvaart. Vanaf € 29 pp en verkrijgbaar voor 1 tot 4 dagen.