Street art wandeling in Lyon

Published 14/03/2023

Street art wandeling in Lyon

Published 14/03/2023

Er is genoeg te zien in Lyon als het gaat om architectuur, historie en musea. Maar kunstliefhebbers halen hun hart op in deze stad met de rijke street art scene. En dan heb ik het niet over hier en daar een muur met een graffiti schildering, maar echt street art van het hoogste niveau. En het voordeel aan street art is natuurlijk ook nog eens dat het gratis is. Hier vind je een route langs de mooiste stukken street art in Lyon.

Start bij “La Mur des Canuts”

Begin je street art-avontuur bij “La Mur des Canuts”, op de hoek van Boulevard des Canuts en Rue Denfert-Rochereau. Deze monumentale muurschildering is een eerbetoon aan het zijdewevers-erfgoed van Lyon en verbeeldt het dagelijks leven van de zijdearbeiders. Bewonder de ingewikkelde details en levendige kleuren die de muurschildering tot leven brengen. Als je er uiteindelijk voor kiest om niet de hele route te lopen, ga dan op z’n minst hier heen, want dit is echt indrukwekkend!

Volg vanaf hier de weg “BD des Canuts” om meer grote muurschilderingen op de gebouwen te vinden. Vergeet niet af en toe achterom te kijken! Er kunnen muurschilderingen zijn aan de andere kant van het gebouw dat je net bent gepasseerd. Een daarvan is “Mur des Tapis”, die ik bijna miste door niet achterom te kijken. Steek vanaf daar de straat over om ook “Association Mur 69” te bewonderen.

Graffiti en kleine kunstwerkjes

Loop verder in de richting van “Rue Neyret”. Deze levendige straat staat bekend om zijn eclectische mix van straatkunst en creatieve expressie. Je vindt hier dus meer graffiti, kleine kunstwerkjes en politiek getinte werken. Die worden soms wel weggehaald of overgeplakt door tegenstanders, dus deze straat is nooit hetzelfde. Zo was er in de tijd van Trump een werk waarbij iemand over zijn hoofd plaste. Daar is uiteindelijk overheen geverfd. Het loont om een Google translate app op je telefoon te hebben om de Franse teksten te kunnen vertalen.

Je kunt hier een kleine omweg maken langs “Point de Vue” voor een panoramisch uitzicht over de stad en misschien iets drinken in een van de plaatselijke cafés. Vervolg je wandeling van de Rue Neyret naar “Mnt de la Grande-Côte”, een leuke winkelstraat met veel lokale winkeltjes en veel street art, die ook nog eens UNESCO beschermd is. Dit is weer zo’n straat die waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zal zijn, maar waar veel kleine kunstwerkjes en stickers te vinden zijn die een bezoekje waard zijn.

Loop via Mnt de la Grande-Côte naar “Passage Mermet” voor een mooie beschilderde trap. Deze is net wat meer verstopt dan de andere punten op deze lijst, waardoor het lekker rustig is.

“Fresque des Lyonnais” muurschildering

Wandel vervolgens naar het iconische “Fresque des Lyonnais”, gelegen op de hoek van Quai Saint-Vincent en Rue de la Martinière. Deze monumentale muurschildering is een eerbetoon aan de historische figuren en culturele iconen van Lyon. Neem de tijd om de gedetailleerde portretten te bewonderen en doe mee aan een spelletje “zoek het beroemde gezicht”.

Lyon Instagram hotspot de “regenboog trap”

Maak als laatst nog een kleine omweg om de beroemde Rainbow Stairs “Escalier Prunelle” te ontdekken. Dit is één van Lyon’s Instagram hotspots en meestal wel heel druk. Maar, zoals de naam al zegt, is het wel een uitbarsting van kleur en vrolijkheid die met een reden populair is.

Alle punten op deze lijst staan op Google maps, dus je kunt uiteraard ook je eigen ideale route plannen. Wil je wat meer achtergrondinformatie over de grote muurschilderingen? Boek dan een audiotour. Daarmee wandel je nog steeds zelf, maar krijg je meer informatie over de kunst en de wijk waar je doorheen loopt. Bovengenoemde route kost zo’n 40 minuten, zonder stops om de kunstwerken te bekijken.