Bamboozy duurzaam bamboe merk

Published 02/02/2023

Bamboozy duurzaam bamboe merk

Published 02/02/2023

Één van de eerste duurzame producten die ik zelf kocht, waren wattenstaafjes van karton in plaats van plastic, en herbruikbare wattenschijfjes. Van de wattenstaafjes is denk ik wel bekend dat vissen, vogels en schildpadden de staafjes kunnen inslikken. Net als met rietjes en lolly stokjes, stikken ze langzaam doordat het stokje in hun keel blijft zitten. Lekker manier om het leven te laten.. Tijd voor een alternatief dus! Ook katoen is alles behalve goed voor het milieu, ondanks dat het niet schadelijk is voor dieren. En zo zijn er nog een hoop producten die we dagelijks gebruiken, waar veel milieuvriendelijkere alternatieven voor zijn. Bamboozy heeft een mooie collectie samengesteld, dus tijd om hier een artikel aan te wijden!

Wat maken ze?

Bamboozy maakt een hoop zero-waste producten. Of nouja, zero waste is het natuurlijk nooit. Alles is op den duur aan vervanging toe. Maar bij deze producten duurt dat vele jaren, in plaats van eenmalig gebruik. Bovendien verkopen ze geen enkel product waar op wat voor manier dan ook plastic in verwerkt is.

Alle producten die ze verkopen:

Welke duurzame aspecten hanteren ze?

Allereerst hebben ze ervoor gekozen om helemaal geen plastic te gebruiken in de producten die ze verkopen. Daarbij kiezen ze bewust voor materialen die lang mee gaan, zoals bamboe en metaal. Metaal vergaat in principe niet, waardoor je aanschaf dus voor altijd bruikbaar is. Bamboe is een ontzettend duurzaam alternatief voor plastic. Bamboe kan tot wel een meter per dag groeien. Dat is veel meer dan de panda’s kunnen opeten, zelfs nu de populatie groeit. Bovendien zijn er soorten bamboe die helemaal geen voedingsbron voor dieren vormen. Zolang niet de hele plant wordt gekapt, kan deze door blijven groeien en komt er eigenlijk nooit echt een tekort aan. Tot we alles van bamboe gaan maken natuurlijk. Maar op dit moment is het een goed alternatief en het gaat heel lang mee.

Verder richten ze zich op duurzaamheid door materialen te gebruiken die lang meegaan, om zo single use waste tegen te gaan. Alle producten gaan jaren, of zelfs levenslang mee. Dat vermindert sowieso de gigantische hoeveelheid afval die we dagelijks weggooien, maar voorkomt ook een hoop productie-uitstoot. Wist je dat productie een flinke lading van ons drinkwater verbruikt? Dit zorgt er dan letterlijk voor dat we minder drinkwater op de wereld hebben. Als we minder produceren, hebben we meer drinkwater. Zo simpel is het. Ook het recyclen van producten kost ontzettend veel water. Dat lijkt dus een goed alternatief, maar gewoon minder gebruiken en minder weggooien, is dus het beste wat je kunt doen.

Één van die water slurpers, is katoen. En toch gooien we dagelijks wattenschijfjes in de prullenbak. Sommigen gebruiken er zelfs meerderen om alle make-up te verwijderen. Ongelooflijk zonde en er zijn alternatieven, zoals wederom bamboe. Geloof het of niet, maar bamboe is ontzettend zacht en duurzaam en dus een perfect alternatief voor wattenschijfjes, menstruatieondergoed en zelfs kleding.

Ethische aspecten

In 2020 is Bamboozy overgestapt naar een andere fabrikant, omdat ze het gevoel hadden dat de vorige fabrikant niet op de juiste manier zaken deed. Met welke fabrikant ze samen werken en waar deze is, is niet bekend. Maar ze geven aan zelf controles uit te voeren en dus bereid te zijn over te stappen als ze het gevoel hebben dat het personeel niet goed behandeld wordt.

Verder doen ze een hoop voor een betere wereld. 1% Van de opbrengst gaat naar verschillende goede doelen, zoals Greenpeace en WNF. Ook werken ze samen met organisaties om meisjes in armere landen te voorzien van menstruatiecups. Wist je dat er nog steeds landen zijn waar meisjes school moeten missen omdat ze geen menstruatiemateriaal hebben om hun dagen voort te zetten?

En zo zijn er nog een aantal fantastische dingen die ze doen, zowel voor de duurzaamheid van hun eigen bedrijf als voor de samenleving. Op hun website houden ze een lijstje bij met recente updates.

Is het veganistisch?

Alle producten zijn vegan en dierproefvrij.

Algemeen oordeel:

Ik ben fan. Het lijkt er echt op dat dit merk ontzettende stappen zet om zowel op het gebied van duurzaamheid, als sociaal-maatschappelijke kwesties een verschil te maken. Ze willen hun producten zo goedkoop mogelijk aanbieden, zodat ze echt een aantrekkelijk alternatief zijn voor hun klanten. Het moet zo gemakkelijk mogelijk zijn om over te stappen op deze duurzame alternatieven en ondertussen dragen ze nog steeds bij aan goede doelen en maatschappelijke initiatieven.

Daarbij blijven ze zich ontwikkelen. Blijven ze zoeken naar nog duurzamere alternatieven en bijvoorbeeld nog duurzamere manieren om hun producten te verzenden. Ik geloof dat dit bedrijf echt met de juiste intenties wordt gerund en ben sowieso overtuigd van hun producten.

In welke landen wordt er geleverd?

Bamboozy verzendt binnen Nederland, België en Duitsland. Woon je in het buitenland? Bestel de producten dan via Bol.com, die verzenden wereldwijd.