Wild duurzaam deodorant merk

Lizet Wesselman - 01/05/2023

Wild duurzaam deodorant merk

Lizet Wesselman - 01/05/2023

Deodorant is voor mij wel een dingetje. Je hebt zelf je eigen lichaamsgeuren niet meteen door, waardoor het voor mij heel belangrijk is dat ik goede deodorant gebruik om geurtjes te voorkomen. Maar spuitbussen deodorant zijn ontzettend slecht voor het milieu en bovendien is het weer een vloeistof extra in je handbagage. Rollers heb ik nooit iets gevonden, dus het was tijd voor een goede duurzame deodorant. Wild werd mij aangeraden door een vriendin en ik was meteen fan! Ik gebruik het nu al een jaar en zelfs in hittegolven is Wild een fantastisch product.

Wat maakt Wild?

Wild maakt duurzame, navulbare deodorant. Deodorant is slecht voor het milieu vanwege de verpakking, die vaak van plastic of metaal gemaakt is. Maar ook vanwege de ingrediënten en in het geval van een spray, vanwege de gassen die nodig zijn om een spray te maken. Heel veel redenen dus om je deodorant keuzes onder de loep te nemen.

De metalen verpakkingen van deodorant bussen zijn eigenlijk heel duurzaam, als we ze niet na gebruik weg zouden gooien. Wild heeft daar dus iets op bedacht; een metalen case die we wel jaren lang blijven gebruiken! Metaal is eigenlijk ontzettend duurzaam, omdat het heel lang mee gaat. Maar dan moet je het dus wel al die tijd blijven gebruiken, want recyclen kost weer vrij veel energie.

De Wild cases zijn gemaakt om de rest van je leven mee te gaan. Als je deodorant op is, stop je er zelf een navulling in. Zo kun je de case dus jaren lang blijven gebruiken en hou je er maar heel weinig afval aan over. De navullingen komen in verschillende geuren, dus je kunt altijd afwisselen of nieuwe geuren proberen. In mijn ervaring gaan de navullingen ook gemakkelijk zo’n 3 maanden mee.

Als je bang bent dat je vergeet nieuwe navullingen te bestellen kun je bij Wild een abonnement afsluiten waarbij je automatisch nieuwe navullingen thuisgestuurd krijgt. Zo hoef je dus ook nog eens niet na te denken over het kopen van je deodorant!

Welke duurzame aspecten hanteert Wild?

Het eerste duurzame aspect is dus de case. De voordelen daarvan zijn dat het ontzettend veel afval bespaard, omdat je 1 case koop waar je jaren mee doet, in plaats van elke paar maanden een nieuwe verpakking. Wil je toch op een bepaald moment van je case af? Dan kun je deze terug sturen en recyclen zij deze voor je.

Maar ook de navullingen zijn ontzettend duurzaam. Ze zijn gemaakt van geperst bamboe en daardoor biologisch afbreekbaar. Ze kunnen dus bij het groenafval en verteren gewoon mee. Zo blijft er dus helemaal niks van over.

Zit er nog een restje deodorant in je navulling wanneer je deze weggooit? Geen zorgen, want ook de ingrediënten van de deodorant zijn volledig natuurlijk en richten dus geen schade aan wanneer deze op de composthoop terechtkomen. Je kunt hier precies zien welke ingrediënten er gebruikt worden. Daar zijn ze namelijk heel transparant over. Er is bij Wild echt over elk duurzaam aspect nagedacht.

Ook de verpakking is doordacht. Je kunt de navullingen alleen per 3 kopen, omdat ze dan een grote oplage van eenzelfde formaat doosjes kunnen kopen. Dat klinkt misschien een beetje vervelend en als iets waar zij meer baat bij hebben dan het milieu, maar dat is niet waar. Ook de productie van verpakkingsmateriaal kost energie, en wanneer een bedrijf meerdere maten doosjes laat maken, kost dan in verhouding meer energie. Daarom krijg je vaak half lege doosjes wanneer je iets online besteld. Maar, die half lege doosjes nemen natuurlijk ruimte in het vervoersbusje in beslag, waardoor er in verhouding minder verstuurd wordt en dus de CO₂-uitstoot per product omhoog gaat. Dat is misschien een beetje ingewikkeld, maar het komt erop neer dat het voor de natuur beter is wanneer een doosje zo vol mogelijk zit. En bij Wild zijn de doosjes gemaakt op een set van 3 navullingen.

Verder worden er een hoop bomen geplant, inmiddels al meer dan 50.000. En zijn er flink wat ambities om nog duurzamer te worden, bijvoorbeeld door meer groene energie te gebruiken.

Welke ethische aspecten hanteert Wild?

Wild heeft de ambitie om een volledige transparante supply chain te ontwikkelen, waarmee ze kunnen aantonen dat ook dit goed zit. Ze willen meer in gesprek met hun leveranciers over de ethische regels die zij hanteren, om te controleren of dit voldoet aan de eisen van Wild.

Momenteel is dit nog niet zo transparant, er is namelijk weinig over te vinden. Ik heb inmiddels het bedrijf gevraagd om hier meer opheldering over te geven, dus hopelijk kan ik hier snel een update over geven.

Wel is bekend dat ze B Corp certified zijn. Dit is 1 van de strengste certificaten die een duurzaam bedrijf kan krijgen, die ook kijkt naar de ethische en diervriendelijke aspecten van de ontwikkeling kijkt. Het feit dat ze dit certificaat hebben ontvangen, geeft dus wel aan dat dit goed zit. Er zijn dus alleen geen details bekend. Het merendeel van de kantoren en fabrieken zitten in Europa, waar natuurlijk al regelgeving is voor eerlijke lonen en een maximaal aantal werkuren bijvoorbeeld, dus ik ga er ook eigenlijk wel vanuit dat de ethische aspecten goed zitten.

Zijn de producten veganistisch?

Alle producten zijn veganistisch en niks wordt op dieren getest. Ze geven zelf aan dat ze alles produceren met de beste intenties voor de natuur, en daar horen de dieren bij.

Algemeen oordeel over Wild

Zoals ik al zei, ben ik fan. Ik denk dat ze bijzondere stappen zetten, en nog net een stapje verder gaan dan concurrenten. De hoeveelheid afval die we dagelijks weggooien is een serieus probleem. Dan kun je de vorm van dat afval aanpassen, zoals een kartonnen verpakking in plaats van plastic, maar het levert nog steeds afval op. Door de navulbare case te maken, verminder je echt een flinke stapel aan afval. De navullingen zijn een stuk kleiner dan een deodorant stick van karton, maar gaan net zo lang mee (ja, ik heb enkele concurrenten getest).

Wild is hierin dus echt uniek en duidelijk een bedrijf die de natuur voorop stelt. Ze gaan ervan uit dat je je hele leven doet met 1 case, wat het dus eigenlijk geen winstgevend product maakt. Ze zullen vast wel een goed businessmodel hebben, maar ik vind het verfrissend om te zien dat een bedrijf echt stappen zet om de hoeveelheid afval te verminderen, zonder vanuit een winstoogmerk te werken. Daar krijg je voor mij echt pluspunten voor!

Ik ben daarom ook blij dat ik een samenwerking heb mogen aangaan met dit fantastische merk! Met mijn code “LIZETTRAVEL20” kun je als nieuwe klant 20% korting krijgen op alle producten op de website van Wild. De code is geldig tot 31-12-2023.*

 

* Ik verdien een kleine commissie over jouw aankoop, zonder extra kosten voor jou. Hiermee kan ik blijven werken aan een blog met waardevolle tips voor duurzame reizen!

In welke landen levert Wild?

Wild verzendt naar een hoop landen, waaronder bijna heel Europa, de VS en Australië. Zo kun je dus ook navullingen bestellen als je niet (meer) in Nederland woont! Er zijn wel wat landen waar ze niet naar verzenden, de volledige lijst vind je hier.