Fietsen in Toscane, voor een actieve en duurzame vakantie

Lizet Wesselman - 30/05/2024

Fietsen in Toscane, voor een actieve en duurzame vakantie

Lizet Wesselman - 30/05/2024

Toscane staat wereldwijd bekend om zijn glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en rijke culturele erfgoed. Het is een regio die populair is voor roadtrips of tripjes op een Vespa scooter. Fantastische manieren om deze regio te verkennen, maar zowel scooters als auto’s zijn niet zo duurzaam. Zoek je een duurzamere manier om Toscane te verkennen? Dan kun je redelijk ver komen met de trein en bus. Maar een groter avontuur is fietsen in Toscane! Dit moest ik dus even voor mezelf uitproberen, dus ik regelde een elektrische fiets in het dorpje Montepulciano en ging op pad. Hier mijn ervaring en tips voor fietsen in Toscane.

Vier manieren om te fietsen in Toscane

Je hebt fietsen en fietsen, en je hebt sportieve mensen en sportieve mensen. Voor ieder is er wat wils! Ik heb zo’n vermoeden dat de populariteit van fietsen in Italië (of waar dan ook) een beetje gelijk loopt met de opkomst van elektrische fietsen. Want hoewel fietsen in Nederland natuurlijk heel prima te doen is, wordt het echt snel uitdagender zodra er heuvels in het landschap komen. Denk dus goed na over je level van fitheid en wat voor fietstocht daar het beste bij past.

Solo dagtripjes: een rondje fietsen in Toscane
Dagtripjes zijn een laagdrempelige manier om Toscane te verkennen. Vanuit verschillende steden en dorpen kunnen prachtige routes worden gefietst. Je huurt simpelweg een fiets voor een dagje en gaat op pad. Dan bepaal je zelf hoe ver je gaat, hoe moeilijk je het jezelf maakt (volg je de weg of ga je de grindpaadjes op), hoe lang je wilt fietsen en hoeveel pauze je houdt. Meestal huur je de fiets voor een dag, dus zolang je tegen sluitingstijd maar weer terug bent zit je goed. Vraag bij de fietsenwinkel even wat zij aanraden voor dagtripjes, zij kennen de regio natuurlijk goed en kunnen je verschillende routes aanraden binnen het tijdsframe die je wilt aanhouden.

Dagtocht met gids
Lijkt zo’n dagtripje je wel wat, maar vind je het leuker om met een gids op pad te gaan? Iemand die de weg weet, mooie plekjes kan aanwijzen en een groep die je aanmoedigt als de route een beetje zwaar is? Dan kun je een georganiseerde dagtocht doen met een groepje (of met je eigen gezin/vriendengroep + gids). Hier zijn ook veel leuke opties voor, regelmatig ook gecombineerd met een lokale activiteit. Zoals deze leuke fietstocht van Urban Bikery die je meeneemt naar de regio rondom Montepulciano, inclusief een wijnproeverij. Of deze “Bikes & Bites” tour vanaf Lucca

Self-guided meerdaagse route door Toscane
Ben je super sportief en gewend aan lange routes fietsen? Ga dan voor een meerdaagse fietsroute door Toscane. De Via Francigena is een populaire route, een oude pelgrimsweg die van de Alpen naar Rome loopt, met prachtige stukken door Toscane. Een andere mooie meerdaagse route is de Strade Bianche, bekend van de wielerwedstrijd, die je over onverharde wegen door het schilderachtige landschap leidt.

Er zijn overal in Toscane bedrijven die je kunnen helpen met zo’n meerdaagse fietsreis. Zoals deze leuke 8-daagse route, waarvan je er 5 op de fiets zit en 3 dagen mag uitrusten.

Er zijn ook bedrijven die op meerdere locaties zitten, zodat je van A naar B kunt fietsen. Veel van deze georganiseerde fietstochten zijn inclusief bagagediensten, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt. Of je dit nu per overnachting weer nodig hebt, of wilt dat het naar de eindbestemming wordt gebracht, vaak is beide mogelijk. Wel zo handig! Je hebt vaak de keuze uit een all-in pakket met accommodaties en een uitgestippelde route, of een eenvoudige fietsenverhuur met of zonder bagage service, waarbij je verder zelf je route en accommodaties bepaald.

Ben je op zoek naar duurzame accommodaties in Toscane? Kies voor agriturismo’s. Dan verblijf je op boerderijen of wijngaarden bij de lokale bevolking. Ontzettend gezellig en je steunt dus een lokaal gezin met een extra inkomen.

Georganiseerde fietsvakantie
Lijkt fietsen in Toscane je wel wat, maar vind je het toch een uitdaging om alleen te gaan? Bijvoorbeeld omdat je de weg niet kent en je niet comfortabel voelt in het verkeer in het buitenland, zeker niet als kwetsbare fietser. Dat is heel begrijpelijk! En daarom zijn er ook georganiseerde fietsvakanties. Ga met een leuke groep sportievelingen op pad, en een gids die ervoor zorgt dat je je volgende bestemming bereikt. Een trip vol gezelligheid en support als je er even doorheen zit tijdens de laatste loodjes.

Zoals deze 8 daagse route door Toscane & Umbrië, over verharde wegen, met 3 dagen rust. Het enige nadeel van een groepsreis is natuurlijk wel dat je de groep moet bijhouden. Dus kijk goed of de afstanden voor jou haalbaar zijn, of dat je dus toch beter kunt kiezen voor self-guided tours, waarbij je je eigen tempo bepaald.

Fietsen vanaf Montepulciano

Ik koos voor optie 1 en haalde mijn fiets op bij Urban Bikery in Montepulciano, en ging een dagje fietsen in Toscane. Val d’Orcia, om precies te zijn. Helaas had ik niet de beste weersomstandigheden (lees: ik heb de reservering moeten verzetten vanwege een flinke storm). Hierdoor had ik wat minder tijd dan gehoopt, omdat ik ’s avonds nog een bus/trein terug naar Florence moest halen. Het weer was nog steeds uitdagend, met flinke windstoten die me bijna van m’n fiets bliezen en een oranje lucht door het Sahara zand (wat er eigenlijk wel grappig uitzag). Afzeggen was echter geen optie, ik had hier veel te hard naar uitgekeken. Dus ik dropte mijn bagage bij Urban Bikery en ging op pad. Al met al, kon ik dus niet de hele route afleggen die ik wilde afleggen, maar ben ik uiteindelijk gewoon een beetje gaan dwalen door Toscane, wat ik alleen maar aan kan raden!

Maar aangezien Montepulciano in Val d’Orcia ligt, een regio die sinds 2004 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat en daardoor razend populair is, kun je er van flink wat typisch Toscaanse uitzichten genieten. Sterker nog, het stadje zelf biedt al een fantastisch uitzicht over de regio (zie foto) en je hoeft dus maar naar beneden te fietsen en je staat middenin de glooiende heuvels van Toscane.

De beroemde Cypress Road
Vanaf Montepulciano is het 12 kilometer naar de beroemde “Cypress Road”, dat is in ongeveer een uurtje te fietsen. Daar vlakbij zit ook een restaurantje “Dopolavoro La Foce“, waar je een hapje kunt eten en/of wat kunt drinken voor je verder fietst. Een ontzettend gezellig, authentiek Italiaans restaurantje met vooral farm-to-table ingrediënten. In 1939 geopend voor de landwerkers in de regio, en sindsdien een beetje gemoderniseerd maar nog steeds met authentieke Toscaanse gerechten. Zowel tijdens mijn roadtrip in september 2021 als mijn fiets trip in maart 2024 waren er alleen wat locals, dus het is wellicht door de toeristen nog niet gevonden.

Bagni San Filippo
Vanaf de Cypress Road was het mijn plan om door te fietsen naar Bagni San Filippo (16-20 km afhankelijk van de route), maar dat was door de sterke tegenwind dus helaas niet haalbaar. Dit is één van de vele plekken in Toscane waar je warmwaterbronnen kunt vinden, met een prachtig witte zoutmuur als achtergrond. Je hebt wellicht wel eens foto’s gezien van het razendpopulaire “Saturnia”, de prachtige waterplateau’s een stuk zuidelijker. Een indrukwekkende plek die zeker een bezoekje waard is! Maar wel inmiddels ontzettend overspoeld is met toeristen en dus geen plek is om lekker tot rust te komen in het warme water. Bagni San Filippo is kleiner en wellicht minder indrukwekkend, maar daardoor dus ook niet “Insta-famous” en dus wellicht wat rustiger.

Wil je ergens anders heen? Dat kan natuurlijk ook. Bij Urban Bikery hebben ze een hele map vol met routes voor je, met de afstanden en gemiddelde fiets tijd. Geef aan hoe lang je hebt en zij helpen je om een leuke route uit te stippelen. Die krijg je vervolgens doorgestuurd als GPS route, zodat je die gemakkelijk op je telefoon kunt volgen.

Mijn ervaring

Ik vond het fietsen in Toscane echt fantastisch en het stond al heel lang op mijn to-do lijstje. Wat een prachtige regio is het! Maar ik merkte wel dat ik de heuvels van Toscane zwaar had onderschat, en ook de kracht van de elektrische fiets. Ik dacht, die doe ik als fietsende Nederlander wel even, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, moeilijk dus. Nu had ik dus het weer niet mee, maar de heuvels waren wel echt pittig. Volgens mijn route app heb ik meerdere keren 400m moeten klimmen. Kijkend naar de eerste foto, ligt Montepulciano inderdaad ook op een flinke heuvel. Dat kostte meer moeite en tijd dan ik had ingeschat, en ik was dus slecht voorbereid met veel te weinig power food. Ik had overal spierpijn de dag erna en heb me ’s avonds volgepropt met elektrolyten, eiwitten en magnesium om weer een beetje tot leven te komen.

Dus onderschat het niet! En wees flexibel in je tijdsplanning. Hou rekening met pauzes, neem genoeg water (en eventueel elektrolyten) en eten mee en neem de tijd. Tenzij je een ervaren fietser bent (buiten ons platte landje om), kan het nog wel eens zwaarder uitvallen dan je verwacht.

Durf je het toch niet aan? Dan is een roadtrip ook echt heel leuk hoor. Maar kijk dan wel naar een elektrische auto. En een bezoekje aan Montepulciano is wel echt een must! Dit is ook met de trein & bus te bereiken. Lees hier meer over het openbaar vervoer in Toscane.