Duurzame roadtrip Toscane

Lizet Wesselman - 19/03/2024

Duurzame roadtrip Toscane

Lizet Wesselman - 19/03/2024

Toscane is een geliefde regio in Italië en daarom ook één van de meest bezochte regio’s. De glooiende heuvels die het Toscaanse landschap vormen zijn uniek voor het land en ook in de rest van Europa vind je ze niet zoals hier. Als je al eens in Toscane bent geweest, herken je de foto’s uit duizenden. Maar Toscane heeft meer te bieden dan de mooie landschappen. Tuscane scoort ontzettend hoog in leefbaarheid en de Italianen zijn trots op de ontspannen sfeer in deze regio. De meeste Italianen in Toscane leven van hun boerderijen en wijngaarden en genieten ’s avonds van heerlijke maaltijden en een glas wijn bij zonsondergang. Dat heerlijke buitenleven waarmee Italië zich op de kaart heeft gezet, vind je waarschijnlijk meer in Toscane dan in welke regio dan ook.

Hoe reis je rond in Toscane?

Toscane is helaas een regio die niet heel goed te bereizen in met het openbaar vervoer. In de grotere steden zoals Pisa, Siena en uiteraard Florence, kom je treinstations tegen. Daar omheen zijn nog wel wat kleine stations waar je kunt komen, maar hoe verder zuid je gaat, hoe lastiger het wordt. Er zijn wat bussen, maar die rijden verre van regelmatig. Je kunt daarmee op de meeste plekken wel komen, maar een dagtripje is vaak lastig, omdat de tijden heen en terug gewoon niet lekker aansluiten. Een alternatief is om georganiseerde dagtrips te boeken, waarmee je met een groepje met een gehuurde bus gaat. Dan ben je alleen niet zo flexibel. Wel heel leuk als je bijvoorbeeld een wijngaard wilt bezoeken of een specifiek dorpje wilt bekijken, er zijn namelijk zat tours die dit aanbieden.

Ik ben zelf met de trein naar Chiusi gegaan (directe trein vanaf Florence) en heb daar een bus gepakt naar het schattige plaatsje Montepulciano. Vanaf daar heb ik gekeken naar bus mogelijkheden Toscane in, bijvoorbeeld naar de beroemde Cyprus road en Val d’Orcia in z’n algemeen. Dat bleek nauwelijks haalbaar, omdat de bussen ook nog eens niet elke dag gingen. Ik heb toen maar een elektrische fiets gehuurd en ben lekker op eigen houtje door Toscane gaan crossen. Dat is dus eigenlijk een betere optie dan bussen. Wil je Toscane toch bezoeken met het OV? Hier lees je hoe ver je komt met de trein en bus. 

Een andere optie is een eigen scooter (het liefst natuurlijk een lekker Italiaanse Vespa), auto of camper huren. Het liefst natuurlijk elektrisch, om er toch een duurzame trip van te kunnen maken. Ook dit heb ik gedaan, en in dit artikel lees je alles wat je moet weten over een roadtrip in Toscane én hoe je die dan toch zo duurzaam mogelijk kunt maken.

Roadtrip Toscane, onze route

Ik heb zelf geen rijbewijs, dus zodra ik met de auto ergens heen ga, is dat altijd een reis met vrienden of familie. Mijn Toscane roadtrip was met mijn beste vriendinnetje en voor ons beide de eerste keer dat we in het buitenland een auto huurde. Dat ging heel prima! We kozen ervoor om de auto op te halen op het vliegveld van Florence (na een paar dagen Florence met de benenwagen de hebben bekeken). Het vliegveld ligt buiten de stad, dus dan hoef je niet door de chaos van de stad te rijden en je kunt met de trein gemakkelijk bij het vliegveld komen. We leverde de auto in Rome ook bij het vliegveld af, zodat we ook daar de stad niet in hoefde. De snelwegen en kleine weggetjes zijn allemaal goed te doen, niet heel druk en overzichtelijk.

Wij hebben in 12 dagen een route afgelegd van Florence naar Rome (wat technisch gezien geen Toscane meer is) en daarbij verschillende stops gemaakt tussendoor. De route van Florence naar Rome is in principe maar 4 uur als je de snelweg neemt, maar uiteraard kozen wij voor de binnenwegen, want een roadtrip door Toscane doe je natuurlijk niet via de snelweg. 

Wij zijn gestopt op eindeloos veel plekken en ik moet toegeven dat ik niet alles heb opgeslagen. Het leuke aan een Toscane roadtrip is juist dat je spontaan kunt besluiten om in een schattig dorpje koffie te drinken of de auto aan de kant te zetten als je een mooi uitzicht ziet.

Maar de plekken die wij in ieder geval bezocht hebben, en die ik aan kan raden zijn:
– Montepulciano
– Cyprus road (en Val D’Orcia in z’n algemeen)
– Siena
– San Gimignano
– Cascata del Diborrato (waterval)
– Volterra
– Viterbo (technisch gezien al geen Toscane meer)
– Saturnia thermo baden

Voor Saturnia heb ik overigens inmiddels meerdere alternatieven gevonden die wat minder “insta famous” zijn en wellicht rustiger. Ik heb ze alleen nog niet uitgetest. Maar kijk ook eens naar Parco dei Milini en Bagni San Filippo.

Tips voor een duurzame roadtrip Toscane

Autorijden is niet bijzonder duurzaam. Maar zoals ik al zei, kom je met het openbaar vervoer gewoon niet zo ver in deze regio. Een eerste alternatief is natuurlijk om te kiezen voor een elektrische auto of camper. Elektrisch rijden in Italië is in opkomst dus ook het aanbod aan laadpalen groeit. Ik denk wel dat het in kleine dorpjes wellicht een uitdaging is om (vrije) laadpalen te vinden, maar ik kan dat niet met zekerheid zeggen. Mijn roadtrip door Toscane was voordat elektrische auto’s echt in opkomst waren, dus ik heb het niet uitgetest. Maar de beschikbare apps voor laadpalen kunnen je zeker helpen om van te voren al te bekijken of er veel aanwezig is.

Maar, naast duurzaam transport, kun je veel meer doen op het gebied van duurzaam reizen. En het beste is, dat deze tips je reis ook alleen maar leuker maken.

Duurzame accommodaties in Toscane
Toscane is de geboorteplaats van de inmiddels razendpopulaire agriturismo. Dit is een accommodatie op een boerderij of wijngaard. Dit is in de vorige eeuw begonnen als manier om extra inkomsten te genereren als de opbrengst van de oogst tegenzat. Tegenwoordig zijn er ondernemers die helemaal geen boerderij meer hebben, maar enkel leven van de agriturismo. Maar toch zijn het duurzame accommodaties, omdat je dus bij een lokale familie verblijft. Meestal eet je gezellig met hen mee en leer je dus ook nog wat van de lokale cultuur en krijg je eventueel een kookles. Verblijf je op een wijngaard, dan kun je vaak een kijkje in de keuken krijgen en de fijne kneepjes van het wijnmaken leren.

Lees hier meer over agriturismo’s en waarom dit juist een ontzettend leuke manier is om je reis te verduurzamen.

Duurzame wijngaarden in Toscane
Toscane is één van de beroemde wijnregio’s in Italië en biedt dus eindeloze keuzes voor een wijnproeverij. Je kunt vanuit de grote steden heel veel dagtripjes doen naar die wijngaarden, maar tijdens je eigen Toscane roadtrip kun je er natuurlijk ook een aantal bekijken. Dan kun je ook kiezen voor kleinere wijngaarden die normaal niet zoveel bezoekers krijgen of specifiek kiezen voor de wijngaarden die ecologische wijn maken.

Lokale ervaringen in Toscane
Door met de auto of scooter rond te reizen heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. De grote steden krijgen genoeg inkomsten van toeristen, maar in kleine dorpjes zijn ze vaak veel dankbaarder voor je bezoekje. Een roadtrip door Toscane is dus de ideale kans om kleine dorpjes te bezoeken, lokale restaurantjes te vinden en op verschillende plekken te gaan zitten voor een kopje koffie, taartje, ontbijtje of een glas lokale wijn (als je niet hoeft te rijden, uiteraard). Zoek een traditionele “trattoria” voor je maaltijd, deze zijn meestal familiebedrijven die koken met lokale ingrediënten en volgens de lekkerste familierecepten.

Beste lengte voor een roadtrip Toscane

Ik raad je aan om zeker een week uit te trekken voor een roadtrip door Toscane. Maar je zou je er echt maanden kunnen vermaken, vooral als je ook Umbrië (rondom Perugia, richting de bergen) en Lazio (rond Rome) erbij trekt. Het ligt er ook een beetje aan of je tijd wilt doorbrengen in Rome en/of Florence, want beide steden verdienen op zichzelf al zeker 3 dagen.

Beste reistijd Toscane

Onze Toscaanse roadtrip was in september en mijn fietstocht was in maart. Toscane is eigenlijk altijd wel een goed idee, maar voor de mooiste uitzichten zou ik de winter overslaan. In het voorjaar is alles prachtig groen en vind je overal mooie bloemetjes en zijn de temperaturen aangenaam. In de zomer wordt het in Toscane flink heet. In een cabrio of auto met airconditioning best prima te doen, maar veel Italianen ontvluchten de regio in de zomer en vooral in augustus. Ik volg toch vaak het advies van locals en zou de zomer dus niet echt aanraden.

Door de hitte droogt het gras snel uit, waardoor de prachtige groene heuvels veranderen in een droog, geel landschap. Dit heeft zeker ook z’n charme, alhoewel ik persoonlijk meer van de groene heuvels hou. Wel is het najaar het wijnseizoen. De wijngaarden veranderen in prachtige kleurpaletten en het is oogstseizoen. Dit betekent verse wijnen en wijnfestivals. Als je verblijft op een wijngaard, zie je hoe dat allemaal in z’n werk gaat. Voor een unieke lokale ervaring zou ik dus september of oktober aanraden. Houd er wel rekening mee dat het in september ook nog flink heet kan zijn met temperaturen van boven de 30 graden.