De essentie van authentieke ervaringen in responsible tourism

Published 13/10/2023

De essentie van authentieke ervaringen in responsible tourism

Published 13/10/2023

In een tijdperk van massatoerisme en oppervlakkige ontmoetingen zijn authentieke ervaringen een trend geworden in de reisindustrie. Bij deze ervaringen gaat het niet om het afvinken van een lijst met toeristische attracties, maar om diep in de kern van een bestemming te duiken en contact te maken met de cultuur, de mensen en de omgeving. Men zegt ook wel dat dit het verschil is tussen een toerist en een reiziger. Maar authentic experiences zijn niet alleen een trend, maar een cruciaal onderdeel van responsible tourism, omdat ze zorgen voor een beter begrip van de plaatsen die we bezoeken, lokale economieën ondersteunen en duurzaamheid bevorderen.

Wat zijn authentieke ervaringen?

Om eerlijk te zijn, de echte definitie van authentieke ervaringen is een beetje persoonlijk en is redelijk open voor interpretatie. Maar in het algemeen gesproken:

Authentieke ervaringen zijn ervaringen die bezoekers in staat stellen om zich echt in te leven in een bestemming en inzicht te krijgen in de unieke identiteit, geschiedenis en tradities. Ze bieden de mogelijkheid om te communiceren met de lokale bevolking, te genieten van de lokale keuken en zich onder te dompelen in de gebruiken, kunst en activiteiten die een plaats definiëren.

Het zijn de ervaringen die je iets leren en je in contact brengen met de plaatselijke bevolking. Het is dieper duiken dan alleen maar rondhangen bij de toeristische attracties, de Instagram-spots en de restaurants in het stadscentrum. Het is geen of-of situatie, je kunt absoluut beide doen en nog steeds de authentieke ervaring beleven. Het vraagt meestal wel een beetje een langzaam reistempo, waarbij je een paar dagen toevoegt voor de diepere ervaringen bovenop de hoogtepunten.

Je kunt bijvoorbeeld een 3-daagse citytrip naar Rome plannen, waarbij je rondrent om de prachtige hoogtepunten te zien, en dan weer naar huis gaat. Of je maakt er een 5-daagse reis van, inclusief een kookles van een Italiaanse “nonna” (grootmoeder) en een dagtrip naar een lokale wijngaard. Dit zijn ervaringen met mensen die geboren en getogen zijn in Italië, die je ook veel kunnen vertellen over hun land, hoe het is om er te wonen en alles wat je nog meer wilt weten.

De relevantie van authentieke ervaringen in responsible tourism

Authentieke ervaringen zijn leuk en worden steeds populairder. Meer reizigers zijn op zoek naar die ervaringen, dus worden er ook meer aangeboden. Maar het heeft ook een positieve invloed op de lokale bevolking en economie om voor authentieke ervaringen te kiezen. Hier zijn een paar redenen voor.

Bevordering van cultuurbehoud

Een van de belangrijkste aspecten van responsible tourism is het behoud van het culturele erfgoed van een bestemming. Door bijvoorbeeld deel te nemen aan culturele evenementen, lokale kunstenaars te steunen en te leren over historische tradities, dragen bezoekers bij aan het behoud van deze culturele elementen. Zelfs als sommige van deze gebruiken niet meer zo algemeen worden toegepast, worden ze levend gehouden door deze authentieke ervaringen. Dit helpt op zijn beurt om de authenticiteit van een plaats te behouden en voorkomt dat het verwaterd of gedomineerd wordt door commercieel toerisme.

In Nederland kun je je in Volendam bijvoorbeeld verkleden in ouderwetse kleding en een kleine fotoshoot doen. Voor zover ik weet, draagt niemand deze kleding meer. Maar met deze ervaringen wordt de culturele geschiedenis levend gehouden.

Lokale economieën ondersteunen

Authentieke ervaringen gaan vaak samen met interactie met lokale gemeenschappen, bedrijven en kunstenaars. Deze betrokkenheid ondersteunt de lokale economie en creëert banen en inkomsten voor degenen die de bestemming hun thuis noemen. Het tegenovergestelde geldt vaak voor vooraf geboekte reizen met reisbureaus. Ik zeg niet dat dit voor allemaal geldt, maar veel reisbureaus werken met iedereen. Zo kun je als Nederlander gemakkelijk aan de slag als reisleider in bijvoorbeeld Kaapverdië, zodat de Nederlandse reizigers een Nederlandssprekende contactpersoon hebben. Voor die service valt natuurlijk wat te zeggen, maar wat is dan de impact van ons als reizigers, op zo’n locatie? Het is in ieder geval verre van responsible tourism.

Authentieke ervaringen moedigen toeristen aan om hun geld te investeren in mensen die daar echt wonen. Op deze manier wordt hun inkomen teruggestopt in hun eigen economie, wanneer ze bijvoorbeeld boodschappen doen. Kiezen voor lokale ervaringen helpt dus bij een circulaire economie, waarbij het geld rondstroomt in het land in plaats van naar de rijke (vaak “westerse”) eigenaren in het buitenland gaat.

Lees hier meer over hoe je bij kunt dragen aan een positieve local impact. 

Duurzaamheid en de natuur

Responsible tourism is direct gekoppeld aan duurzaam reizen. Lokale gidsen bij die authentieke ervaringen brengen reizigers vaak buiten de gebaande paden en in natuurlijke omgevingen waar ze kunnen leren over de lokale ecosystemen. Wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, kan dit soort toerisme het bewustzijn vergroten over het belang van het behoud van het milieu en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van reizen. De voordelen van lokale gidsen is dat ze zich meestal inspannen om hun thuisland te beschermen. Ze hebben respect voor de lokale natuur en ecosystemen. Terwijl grote internationale touroperators je gewoon de mooie plekjes willen laten zien, zonder de impact van toerisme volledig te begrijpen. (Of het wel begrijpen, maar geld belangrijker vinden.)

Beter begrip van andere culturen
Authentieke ervaringen bieden reizigers een gemakkelijke manier om te communiceren met de lokale bevolking, naar hun verhalen te luisteren en hun perspectieven te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat je een cultuur gemakkelijker leert begrijpen en je ook verbonden voelt met de mensen die er leven. Wanneer reizigers naar huis terugkeren, hebben ze een beter begrip van de lokale cultuur en hoe de lokale bevolking daar leeft. Dit zorgt over het algemeen voor betere verhalen, bredere ervaringen en een langer blijvende herinnering dan een gehaaste reis langs de hoogtepunten.

Massatoerisme verminderen
Massatoerisme is op veel populaire bestemmingen een groeiend probleem en leidt tot milieuschade, overlast en het verwateren van de lokale cultuur. Veel authentieke ervaringen zorgen ervoor dat de hordes toeristen beter verspreid worden. Zoals de dagtripjes rondom Rome, in plaats van enkel toeristen in Rome zelf. Dit helpt zo de druk op drukbezochte gebieden te verminderen. Door meer variatie te creëren in de toeristische ervaring te en de drukte te spreiden, kan responsible tourism de negatieve gevolgen van massatoerisme verminderen.

Ik vind verhalen over dit soort authentieke ervaringen fantastisch om te horen én te delen. Wil je meer lezen? Hier wat tips: