Moldavische wijn, een onverwachte verrassing

Lizet Wesselman - 07/11/2023

Moldavische wijn, een onverwachte verrassing

Lizet Wesselman - 07/11/2023

Moldavië, een klein land in Oost-Europa, heeft de aandacht getrokken van wijnliefhebbers over de hele wereld. Moldavië heeft een rijke geschiedenis en traditie in de wijnbouw, en toch is de kans groot dat je er nog nooit van had gehoord. Maar Moldavische wijn hoort, als je het mij vraagt, in het lijstje met meest verrassende wijnlanden. In dit artikel lees je meer over de fantastische Moldavische wijncultuur en waarom dit land steeds meer erkenning krijgt als een opkomende wijnbestemming.

De rijke geschiedenis van Moldavische wijn

Moldavië heeft als land al een gelaagde cultuur, maar de wijncultuur op zichzelf ook indrukwekkend. Moldavische wijn wordt al gebrouwen sinds de oudheid. Archeologische vondsten wijzen erop dat de wijnbouw in dit gebied al zo’n 5.000 jaar plaatsvindt, waardoor Moldavië tot één van de oudste wijn producerende landen behoort! De vruchtbare bodem en het gunstige klimaat maken het land bijzonder geschikt voor de teelt van druiven. Tijdens de middeleeuwen produceerde Moldavië al hoogwaardige wijn, en de traditie bleef zich ontwikkelen tot de Moldavische wijnen die vandaag de dag worden geproduceerd.

Wijn zit diep verweven in de Moldavische cultuur. Naast de grote wijngaarden, zijn er ook veel kleinere wijnproducenten en heel veel zelf gebrouwen wijnen. Als je bij de locals aan tafel schuift krijg je waarschijnlijk een glas wijn van eigen productie of die van een familielid of vriend aangeboden. Het maakt ook weinig uit of dit voor een lunch of diner is (en misschien zelfs ontbijt). Wijn hoort bij de gastvrijheid van het land en er wordt uitgebreid geproost.

Moldavische wijn in West-Europa

In de 19e eeuw was Moldavische wijn ook in het Westen van Europa erg populair. Maar tijdens de tijd van de Sovjet-Unie is die populariteit gedaald en dat is waarschijnlijk de reden dat we in het Westen weinig weten van Moldavische wijn. Ondanks dat er uiteindelijk wel vanuit het Westen werd geïnvesteerd in Moldavische wijngaarden en de kwaliteit er alleen maar op vooruit ging, bleef Rusland lange tijd de grootste exportmarkt. Omdat Moldavië niet bij de EU hoort, is het lastig en duur om de wijn naar EU-landen te exporteren. Dit gebeurt dus maar in kleine hoeveelheden, waardoor je goed moet zoeken naar een flesje Moldavische wijn in een slijterij.

Internationale erkenning

Moldavische wijn heeft dan ook internationaal erkenning gekregen. Het land heeft talloze prijzen gewonnen op prestigieuze wijncompetities en trekt steeds meer aandacht van wijnliefhebbers over de hele wereld. Moldavische wijn is niet alleen heerlijk, maar ook betaalbaar, wat het des te aantrekkelijker maakt voor degenen die op zoek zijn naar nieuwe wijnervaringen.

Moldavische wijn

Diversiteit aan druivenrassen

Moldavië staat bekend om zijn diverse druivenrassen. Zoals de meeste wijnlanden hebben ze hun eigen druivensoorten die uniek zijn voor deze regio, maar ook enkele van de bekendere druivensoorten groeien in Moldavië. Enkele van de meest voorkomende druivensoorten die je in Moldavische wijnen kunt vinden zijn:

Fetească Neagră: Een inheemse Moldavische druif die krachtige rode wijnen voortbrengt met tonen van rijp rood fruit en specerijen.

Fetească Albă: Een andere inheemse druif, maar dit keer voor witte wijn. Deze druif levert verfrissende en fruitige witte wijnen op. Dit is één van mijn persoonlijke favorieten!

Cabernet Sauvignon: Een internationale favoriet die goed gedijt in de Moldavische bodem en wijnen met een uitstekende structuur en diepgang produceert.

Merlot: Nog een internationale variëteit die populair is vanwege zijn zachte tannines en sappige, fruitige smaken.

Wijroutes en toerisme

Wijntoerisme in Moldavië is een opkomende trend. Steeds meer toeristen weten Moldavië te vinden en zijn daarbij op zoek naar unieke, authentieke ervaringen. Het land is nog niet overspoeld door toeristen, waardoor dit niet heel moeilijk te vinden is. Moldavische wijn biedt zeker een aantrekkingskracht voor wijnliefhebbers en daar speelt de toerismesector goed op in, door wijnroutes door Moldavië aan te bieden. Maar liefst 10% van het land is bedekt met wijngaarden, waarvan zo’n 60% in de regio Cordu in centraal Moldavië.

Reizigers kunnen de pittoreske wijngaarden bezoeken, wijnkelders verkennen en proeven van de diverse wijnen die Moldavië te bieden heeft. Het land heeft zelfs ‘s werelds grootste wijnkelder, de Mileștii Mici, waar je een indrukwekkende verzameling van zeldzame en oude wijnen vindt. De wijnreizen bieden vaak een combinatie van zowel deze massa productiebedrijven als de kleine, traditionele wijngaarden waar je bij de eigenaren aan tafel schuift en alle tijd krijgt om meer te leren over het familiebedrijf en de wijntradities in Moldavië.

Op wijnreis naar Moldavië

Voor mij staat Moldavië zeker in de lijst met meest verrassende wijnlanden en ik zou zo teruggaan voor een mooie wijnreis. En juist omdat het land nog niet zo overspoeld is door toerisme, is deze reis vrijwel automatisch een mooie, duurzame reis. De bezoekjes aan kleinschalige, lokale wijngaarden zijn lokale ervaringen die de lokale bevolking ondersteunen. Mede door jouw bezoek (en wellicht de aanschaf van een flesje wijn) kunnen zij hun wijnproductie draaiende houden. Bovendien vind je bijzonder weinig ketenhotels of -restaurants in Moldavië, nog een voordeel van een land met weinig toerisme. Hierdoor is de keuze voor een duurzaam, lokaal hotel of restaurant wel heel gemakkelijk.

Wist je dat je zelfs met de trein naar Moldavië kunt? Het is wel een eindje weg, dus je moet er de tijd voor nemen. Maar je kunt met een aantal nachttreinen een route afleggen naar Moldavië. Stay tuned, binnenkort komt er een minireisgids met de volledige treinreis route naar Moldavië, zodat je je reis naar Moldavië nóg duurzamer kunt maken. (In het land zelf is openbaar vervoer schaars, dus kun je het beste een auto huren.)